På Bergums musteri har du möjlighet att få must från egen frukt. Musten pastöriseras och levereras som bag-in-box. Vi har också must till försäljning för den som inte har egna äpplen.
Bergums musteri startade 2016 och är ett familjeföretag verksam på Bergums Källegård.
SÅ HÄR GÅR MUSTNINGEN TILL
PLOCKA ÄPPLEN Plocka äpplen från trädet eller samla upp fin fallfrukt från marken. Det gör inget om de har fläckar eller maskskador men undvik förruttnad och möglig frukt. Vill du ha enbart din egen must så behöver du plocka minst 50kg. Plocka inte fallfrukt från djurhagar då dessa kan innehålla bakterier.
FÖRBEREDELSER OCH FÖRVARING Om jord/smuts förekommer på fallfrukten så behöver ni tvätta dem innan inlämning. På musteriet sker enbart lättare rengöring. Äpplena läggs i pappkassar/lådor eller korgar (ej i plastpåsar) för inlämning. Märk alla dina kollin med namn och telefonnummer.
INLÄMNING Ring gärna och hör när vi har möjlighet att ta emot dina äpplen. Om vi inte svarar, lyssna in telefonsvararen eller lämna ett meddelande. Musteriet är inte alltid bemannat, du lämnar av din frukt på anvisad plats utanför musteriet. Därför är vet extra viktigt att dina kollin är märkta med namn och telefonnummer.
HÄMTNING När din must är färdig hör vi av oss till dig och du kan hämta din must under våra hämtningstider.
PRISER 2025
Musten paketeras i 3 liter bag-in-box
Mustning från inlämnad frukt 100kr/box Köp av Bergums egen must 150kr/box
Vanliga frågor
Normalt blir det ca 1 liter must av två kilo äpplen. Beroende på mognad, storlek och äpplesort.
Minst 50kg äpplen för att få must på enbart egna äpplen, har ni mindre volym så hör av er så ser vi om vi kan göra en gemensam mustning. En normalstor pappkasse rymmer ca 10-15kg äpplen.
Äpplena ska vara mogna eller nästan mogna (helst inte helt bruna kärnor). Ju mognare äpplen ju sötare must. Det gör inget om de har fläckar eller maskskador men undvik förruttnad och möglig frukt.
Musten vi producerar är helt ekologisk och helt utan tillsatser. Den pastöriseras (värms upp) för att ta död på bakterier och för att förlänga hållbarheten.
Primärt tar vi enbart emot äpplen i vårt musteri.
Pastöriserad must kan lagras upp till 2 år. Öppnad box håller minst en månad i kylen.